vrijdag 25 februari 2011

Nog 2 weken

Hallo iedereen,
Wat gaat het allemaal erg snel, vandaag twee weken en vertrekken terug naar België.
De dagen gaan hier zo snel dat ik al verschillende zaken vergeet, ik denk dat het Indonesische les is, maar nee het is massage.
Wat heb ik nu gedaan,mijn agenda terug gaan nemen en alles inschrijven want ik vergeet het één met het ander!!.
Verleden week zijn we dan samen met Marian, Henk, Cin en Huub bij Ketutje gaan eten voor Marian haar verjaardag, wat had ze heerlijk gekookt, de rijsttafel was helemaal anders dan bij ons maar zo lekker er is goed gegeten.
Wij hadden haar s'morgens al gefeliciteerd en een mooie sjaal gegeven waar ze erg blij mee was.
Na het eten nog een afzakkertje bij Cin & Huub, verdorie die ananaswijn is toch zo lekker ik drink het als limonade en ja dan weet ik niet hoe het komt dat de plafond draait nadien !!

Maandag avond hebben we een onweer gehad nog nooit meegemaakt, donder en bliksem langs verschillende kanten, bij Mas het hotel naast ons een deel schade, ook in Temukus waar we al eens bij Ketut en Richard gaan eten daar ook veel schade aan elektrische toestellen.

Woensdag zijn Greet en Frans op bezoek geweest hier, dit zijn vrienden van de Indonesische club waar we nog geregeld mee bijeenkomen in Den Bengel in Antwerpen, als we in België zijn wel te verstaan.
Ze verblijven in Sanur ( zuid Bali )
We hebben een fijne zonnige dag gehad, lekker gezwommen en s'middags aan het zwembad gegeten, rond 16 uur zijn ze terug naar het zuiden gereden, toch een ritje van zo'n 3 uur.

Gisteren heeft Robert kok gespeeld in de keuken van het hotel, hij heeft een lekker dessertje gemaakt dat zijn grootmoeder altijd maakte, de pudding hadden Wendy en Tom meegebracht toen ze in België waren enkele maanden geleden, de koekjes waren natuurlijk andere maar het was wel erg lekker.
Lely had eigenlijk al gedaan met werken maar ze is blijven zien hoe alles ging, Marian ook mee in de keuken en ik als fotograaf haha.
Met al de drukte ben ik nog vergeten een foto van het lekkere dessert vergeten te nemen, ook kwestie van jullie niet te laten zeveren natuurlijk.

Na de middag hebben Marian en ik leren offergaventjes maken " canang sari " bij Erna.
Kleine offertjes om de geesten gunstig te stemmen en de slechte geesten af te schrikken.
Ze offeren een paar keer per dag en Erna heeft zo'n 28 offertjes nodig elke dag dus we hebben er ons werk mee gehad en was echt fijn dit te doen.
Overal worden offertjes neergelegd en je moet goed oppassen waar je loopt, voor huizen, winkels en tempels overal liggen deze offergaven.
Canang" verwijst naar het bakje, terwijl "sari" verwijst naar de essentie van de inhoud wat kan bestaan uit een kleine hoeveelheid geld dat bovenop de bloemen wordt geplaatst.
Dit was nu niet het geval, wij hebben alleen de bakjes gemaakt en de bloemen erin gelegd.
Canang Sari wordt elke ochtend/of in de avond aangeboden door devote Balinezen om hun dankbaarheid te tonen.
Canang Sari vereist een beetje inspanning bij het maken daarvan, om zo een betekenis aan het offer toe te voegen, met andere woorden we hebben ons werk er aan gehad.
Het leven van een Balinees bestaat voor een groot deel uit offers uitbrengen.

Een doorsnee huishouden besteedt minstens de helft van zijn inkomen aan diverse offers. Dit wordt gezien als blijk van vroomheid en dankbaarheid. Als er geen tijd is om ze zelf te maken of als er bewerkelijke vormen voor bijzondere ceremonies nodig zijn, mogen ze op de markt worden gekocht..

Volgende week zaterdag is het Nyepi, overal zijn de vrouwen al volop bezig met offergaven te maken, we kunnen misschien nog iets gaan bijverdienen hier om ze te maken!!

Morgen ook weer een drukke dag, eerst naar de Indonesische les, en s'middags zijn we uitgenodigd in de hotelschool om te lunchen, Agus volgt daar en opleiding en werkt hier aan de receptie en hij mocht 4 personen uitnodigen dus Marian, Henk Robert en ik worden opgehaald en ben echt benieuwd hoe dit er hier aan toe gaat .Dus dit verslag volgt later wel

Gr Rita & Robert

2 opmerkingen:

  1. Hey ome en tante,
    zo te lezen gaat alles daarnog steeds prima! jullie vermaen je vollop,en maken de leuskte mooiste dingen mee,en het eten..wow dat ziet er allemaal lekker uit hoor!
    Ik vond de offertjes mooi gemaakt hoor...applausje.
    Hier alles rustig,voor jullie het nu echt gaat opschieten..nog even en jullie zijn weer terug in het koude belgie..1 troost ,hier in nederland is het net zo koud hahaha
    Nog heel veel plezier de komende dagen en GENIET!
    dikke kussen van ons
    alain,chantal en bradley

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Chantal,
    Ja het gaat nog steeds prima hier en hoop met Papa ook, we komen zeker de eerste dagen als we thuis zijn richting jullie hoor dat begrijp je wel hé, natuurlijks als het gaat voor Papa en wij geen verkoudheid hebben natuurlijk want dat hoeft hij er niet bij te krijgen.
    Zoals altijd zijn de laatste weken goed gevuld en ja de offergavens maken was leuk.
    Hoop dat het snel wat beter weer wordt hoor.
    Groetjes want het ontbijt is er
    T Rita & Ome Robert

    BeantwoordenVerwijderen