woensdag 6 oktober 2010

Dansvoorstelling bij Dwi Mekar

Hier ben ik weer met een berichtje uit Bali, het weer is opperbest tot heel warm maar dan is het zwembad natuurlijk.
In de namiddag is het water wel erg warm, precies of ze hebben er een deel warm water bij gedaan, voor mij heel goed Robert heeft het liever wat frisser.

Vrijdag waren we bij Eka en Maarten uitgenodigd, er waren een 30 tal Koreaanse studenten op doorreis in Bali, aangezien de dansgroep geen optreden ergens hadden hebben ze een optreden gegeven in hun dansschool "Dwi Mekar".
Wij hebben al meer optredens van hun gezien en weten dat dit altijd de moeite is, dus wij tegen 15.00 ernaar toe, ditmaal geen Kebaya en sarong gewoon als toerist in short.
Het was een blij weerzien met de familie en kennissen daar, nadien begonnen kinderen te dansen, er waren er nog kleintjes bij en die deden het heel goed.
Toen werd het varkentje binnengebracht waar door iedereen gretig van werd gesmuld, Maarten bracht Tuak = palmbier voor iedereen in een kruikje, we hebben er alle van gedronken en zelfs ik lustte het .
Palmwijn is palm bier, een schuimende en vrij mild elixer gebrouwen uit palmbomen, dit wordt geproduceerd door het vergisten van het sap van de bloemknop van de palmen . In Bali wordt de Kokosnoot boom, genaamd punyan Nyuh het vaakst gebruikt.
Tuak is het minder bekende brouwsel , maar is zeer populair onder de lokale bevolking op het platteland. Het is gemaakt van dezelfde handpalm sap als de arak.
In tegenstelling tot Arak is Tuak een melkachtig gefermenteerde eerder zure , sterk smakende drank, Tuak kan men niet lang bewaren in feite moet het worden gedronken de dag waarop het gemaakt is.
We hebben lekker smult van alles zoals altijd bij Eka & Maarten, ook was er "Lawar "dit is één van de meest beroemde lokale Balinese gerechten gemaakt van varkensbloed en specerijen , samen met een assortiment van andere zaken.
Elke familie maakt Lawar bij speciale gelegenheden , zoals ceremonies, aan een vreemdeling kan gevraagd worden " Bani ngajeng lawar ? "(" Ben jij dapper genoeg om lawar te eten ? ") .
De ingrediënten van Lawar alsook de smaak wordt niet direct door Westerlingen geliefd maar wij lusten het toevallig weer.
Nadien speelde het Gamelan orkest en werden we verwend met prachtige dansen, knappe opvoering van Topeng (maskerdansen) mooi spektakel en prachtige kleding, ook de kleuren van de kleding waren prachtig om nog maar te zwijgen van het prachtig nieuw Gamelan orkest.
De Koreaanse studenten en hun Prof hebben er ook van genoten zoals wij trouwens.
Nadat iedereen vertrokken zijn de Belgen natuurlijk blijven hangen en hebben we nog nagepraat tussen koffie en thee en Tuak.
Rond 22.30 zijn we dan terug huiswaards gereden na eerst ons jasje te hebben aangedaan, want dat hebben we wel geleerd hier dat het s'avonds wel lekker fris op de motor is maar als je bezweet bent is het toch beter een jasje aan te doen.

Verder is het hier lekker vertoeven, toch zie je dat er veel mensen elk jaar terug komen naar Lovina, we hebben al veel bekende terug gezien van de andere jaren.

Gisteren hebben we bij Ketut en Richard gaan eten in Deutsche Eck, natuurlijk weer Schweinebraten met gebakken patatjes en een lekkere salade wat hebben we ook daar weer gesmuld.
Ketut maakt ook lekker Duits brood, Robert had haar gezien en gezegd we komen eten en heb je brood nee zei ze, maar nu had ze toch brood gebakken, ze heeft een houtoven en het brood kwam eruit en waande me in de bakkerij bij Rudy waar het zo heerlijk kan ruiken naar vers gebakken brood.
Nu heb ik spijt dat ik er geen twee gekocht heb want s'avonds hebben we een heel brood opgegeten wat heeft dit gesmaakt met lekkere roomboter dus we weten het lekkere bruin brood nu te vinden, voor lekker wit Frans brood kunnen we bij de Balinese bakker terecht maar dit bruin is erg lekker.
Zo nu zijn jullie weer effe op de hoogte van wat we hier zoal uitvoeren in Bali.
Groetjes Rita & Robert

2 opmerkingen:

  1. Cisca Bouman van de mailgroep Photoshop8 oktober 2010 om 21:42

    Hallo Rita en Robert,

    Je hebt een nieuwe fan van je blog hoor. Wat een leuke verhalen en foto's! Dat is echt genieten daar. In België is het momenteel goed weer.
    Ik vermaak me wel met Photoshop.

    Vele groetjes Cisca (nicknaam Princess)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Cisca,
    Wat fijn dat je onze blog hebt gevonden, probeer mijn best te doen met de verhalen en foto's.
    Op de blog probeer ik de foto's met mijn kunde van Photoshop uit te proberen, maar in de albums niet want dat neemt te veel tijd in beslag tijdens het verlof hier .
    Ik zal één dezer dagen eens proberen om een paar foto's te plaatsen hoor op seniorennet.
    Geniet nog van het mooie weer in België want dit kan snel voorbij zijn hé.
    Hier is het heel lekker warm en nog effe en ik heb massage ,zalig gewoon.
    Gr Rita & Robert

    BeantwoordenVerwijderen