dinsdag 1 maart 2011

Nog 10 dagen

Hier zijn we weer met een verslagje er zullen er nog een paar komen en dan is het gedaan voor 6 maanden.
Zaterdag zijn we naar de hotel school van Agus geweest "Pansophia " Marian en wij beide werden opgehaald met een auto van de school, Henk ging niet mee want had wat last van de darmen.
Agus werkt hier in Hotel Melamun aan de receptie maar volgt nog steeds les in de school.
Daar aangekomen moesten we eerst even mee in een kamer en werd ons uitgelegd wat er van ons verlangt werd, we kwamen als gast aan in het hotel, we moesten wat doen voor ons eten hoor !!!
Wij hadden zogezegd een kamer gereserveerd, we werden aan de deur opgewacht door een jongen die ons naar de balie bracht, nadien een andere jongen die ons wegwijs maakte in de kamer.
We moesten natuurlijk wat vragen stellen aan de jongens, het hoort allemaal bij hun opleiding.
Nadien werden we naar de bar gebracht, we kregen de lijst met drank, Robert nam Lemon juice en ik een cocktail
Lovina Sunset, heb wel gevraagd om niet te veel alcohol natuurlijk een mens heeft al zo snel een slechte naam, zuipschuit hahha.
Nadien bracht een mooi meisje ons naar onze tafel, Robert had weer geluk natuurlijk, we kregen de menu, we namen risolles als voorgerecht, dan soep, Robert een pan pizza en ik pasta, nadien pisang goreng (gebakken banaan)alles in de school klaargemaakt, het was allemaal erg lekker.
De jongens en het meisje dat ons bediende serveerde voor de eerste keer aan toeristen, het leek wel een volwaardige serveerster, haar Engels was ook uitstekend wat Robert haar natuurlijk in geuren en kleuren heeft uitgelegd, het moest eens iemand zijn van rond de 60 jaar zou niet waar geweest zijn denk ik hahha.
Naderhand moesten we onze bevindingen vertellen voor de groep die gewerkt had, in het Engels natuurlijk, we lieten Robert maar gaan zo dacht ik yes moet ik niet maar ja moest ook iets zeggen, ik ben niet zo'n prater in het publiek maar het ging me goed af zou die cocktail er misschien nog voor iets tussen gezeten hebben!!!
Nadien Marian nog een woordje uitleg en nadat Robert de 2 meisjes gekust had vertrokken we terug richting hotel, het ene meisje dat ons bediende stond met de tranen in de ogen, ga Robert toch moeten in het oog houden denk ik.
Het was een heel fijne namiddag, lekker eten en gezelschap.

Zondag hebben we dan de Melasti viering hier meegemaakt in ons straatje, dit is de ceremonie voor Nyepi het Balinese Nieuwjaar dat zaterdag 5 maart is.
(Uitleg van Melasti vind je hieronder).
Het zou normaal rond 16.00 beginnen, ik belde rond 14.30 naar de dochter van Ketut van het restaurant waar we gewoonlijk gaan want ik dacht helemaal in Kebaya en dan niets gebeuren daar is het te warm voor.
Ze zegt we zijn juist ons huis gepasseerd richting zee dus snel mijn kleren aan en dacht Robert kan me snel naar het strand rijden maar daar was geen tijd meer voor want de groep was al hier dus snel me erbij aansloten was tenslotte in traditionele kleren en mee tot aan het strand.
Deze keer langs de andere kant gaan zitten dan verleden jaar want deze ceremonie komt ieder jaar terug natuurlijk.
Het is altijd hetzelfde maar het blijft toch wel erg mooi om dit te zien, dus de nodige foto's zijn weer gemaakt.

Hier wat uitleg over Melasti viering( reiniging's ceremonie )
De dagen voorafgaand aan Nyepi zijn er overal op het eiland reinigings- en offer ceremonieën (melasti of pembersihan).

De voorbereidingen beginnen drie weken van te voren. In die tijd worden alle objecten gereed gemaakt voor de reiniging en de offergaven klaar gemaakt, en worden door de mensen in lange processie naar de zee gedragen
Tijdens het Melasti ritueel zuiveren de Balinese hindoes hun lichaam.
Melasti is een van de vele Balinese religieuze ceremonies. Deze ceremonie wordt gehouden om de wereld van het slechte te reinigen, dit wordt eens per jaar gehouden meestal enkele dagen voor "Nyepi " het Balinese nieuwjaar dit jaar zaterdag 5 maart
Honderden Balinezen op de brommer en vrachtwagens vol gelovigen rijden af en aan.
Heilige objecten worden meegenomen naar de verschillende stranden op het eiland om ze te zuiveren in een aantal ceremonies, water van de oceaan, Amerta (bron van het eeuwige leven), wordt teruggebracht naar de tempel in hun dorp.
De vrouwen dragen de prachtige offergavens op hun hoofd, iedere groep of dorp richt op het strand zijn eigen strandtempel in met de gewijde voorwerpen, offergaven en bloemen
Tijdens de Melastie ceremonie worden alle religieuze objecten, Pratima (dingen die god symboliseren) en gewijde voorwerpen naar het strand gebracht voor een spirituele reiniging
De Balinese hindoes geloven dat de zee de plaats is waar de God Shiva ( de vernietiger ) woont.
Nu vrijdag de vooravond van Nyepi is er een Ogoh-ogoh optocht hier, dit zijn poppen gemaakt van Papier Maché .

Daar vertel ik later dan wel over.

Groetjes Rita & Robert

Geen opmerkingen:

Een reactie posten