zaterdag 4 december 2010

Crematie Ibu Sumantera

Hallo iedereen,

Zo het is nu weer effe wat geleden dat ik nog wat op de blog geschreven heb, dit had zo zijn redenen zoals jullie wel al weten, de crematie van Ibu Sumantera en Christel en Antoni die ons zijn komen verrassen hier in het hotel.

Dit verslag volgt later, vandaag hebben ze me heel de voormiddag aan de praat gehouden hahaha.

Maandag zijn we na de middag richting Jembrana gereden na eerst de bloemen te hebben opgehaald in Singaraja, via ons hotel hadden we een kamer laten boeken in een hotel in het centrum, "Wira Pada" heel basic ik voelde me terug op Sumatra daar zijn de hotels ook zo.
We hadden wel airco en warm water in de badkamer.
Er was nog een ander hotel maar dat was volzet denkelijk door de familieleden van de familie Sumantera.
We waren rond 16.00 daar aangekomen wat verfrist en tegen 18.00 zijn we naar hun thuis gereden, was amper 5 minuten ervan er waren al verschillende familieleden aanwezig ook hebben we kennis gemaakt met de kinderen van Ibu & Pak Sumantera, de jongste dochter kende we al daar ze verleden jaar ons is mee komen bezoeken.
We hebben eerst Ibu gaan groeten, ze lag opgebaard bij hun huis tempel, de Balinezen gaan helemaal anders om met de dood als wij westerlingen, er was geen geween, eten in overvloed"Bantal " lekker rijstgerechtje, ook andere zoetigheden eigen aan de streek.
Naderhand was er eten voorzien voor iedereen, de straat was zelfs afgesloten waar al het eten werd klaargemaakt.
Jullie begrijpen dat ik niet veel foto's gemaakt heb vond dit niet passend, toen ik andere personen foto's zag nemen heb ik er ook wat genomen.
We zijn rond 23 uur terug naar ons hotel gegaan, s'morgens kregen we ontbijt op het terrasje voor de kamer heel simpel maar we hadden beide toch niet zo'n honger.
Na het ontbijt zijn we terug naar hun huis gereden waar er al een hele bedrijvigheid was met mensen van de Banjar, de leden van de gemeenschap van het dorp en de familieleden.
Aan de huis tempel werden verschillende rituelen uitgevoerd zoals het doorknippen van lintjes en het gooien van rijst, daarna werd het lichaam in de toren gelegd, ook gingen een paar kleinzonen mee op de toren staan.
Dan ging het richting crematie plaats in stoet, we volgde met de auto, ook leden van de familie gingen met de auto, Pak Sumantera zei het is voor jullie veel te warm om in die brandende zon te gaan zo ver.
Daar aangekomen was er nog een crematie bezig want die dag was echt geschikt voor crematies volgens de Balinese kalender, verschillende rituelen werden er weer gedaan door het hoofd van hun familie.
Wij hadden ook witte linten gekregen om rond ons hoofd te doen, die moesten mee verbrand worden we moesten toen naast de kist gaan staan voor het vuur werd aangestoken, en toen hebben we Ibu nog even gezien dit was wel echt heel aangrijpend, toen hielden we het niet droog.
Nadien zijn we onder een afdak gaan zitten, als het lichaam verbrand was hebben de kinderen de as bijeen gedaan en volgde er weer rituelen, als die gedaan waren zijn we terug naar Lovina gereden toen was het al 16.00 en rond 19.00 waren we terug thuis en hebben we Pak Sumantera effe verwittigd dat we thuis waren.
Het was een heel emotionele dag, we hadden liever in andere omstandigheden een bezoekje gebracht aan hun.
Rest In Peace Ibu Sumantera
Groetjes Rita & Robert

2 opmerkingen:

  1. wat een aangrijpende en emoitionel gebeurtenis, je hebt er een heel mooi verslag van gemaakt Rita en prachtige foto's met eerbied en zonder sensatie genomen.

    Marian en Henk

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja dit was het zeker heel emotioneel.
    Daar heb ik wel echt opgelet hoor, wilde helemaal geen sensatie foto's.
    Gr Rita

    BeantwoordenVerwijderen